Esteu aquí: Inici Notícies Inici de l'enquesta poblacional a Brasil
es  |  en  |  pt  |  cat

Inici de l'enquesta poblacional a Brasil

Abril - maig 2011

Inici de l'enquesta poblacional a Brasil

Capacitació de les supervisores

En el marc del projecte Equity-LA, es va iniciar l'enquesta poblacional a Brasil, que forma part de la segona etapa de la recollida de dades del projecte, que s'està realitzant en paral·lel a Brasil i Colòmbia. 

L'objectiu és determinar l'equitat en l'accés, els determinants de l'accés, així com la percepció de continuïtat assistencial dels usuaris del sistema públic de salut brasiler (Sistema Único de Saúde, SUS). 

Les àrees d'estudi estan constituïdes pel municipi de Caruarú i el Districte Sanitari 3.3 de Recife, on s'entrevistarà una mostra aleatòria de 2.303 residents. El treball de camp es va iniciar a Caruarú, on està previst realitzar 1.223 entrevistes i continuarà a Recife, per a una mostra de 1.080. La recollida de dades es realitza mitjançant l'aplicació dels qüestionaris -prèviament elaborats i pilotats per l'equip Equity-LA- en entrevistes domiciliàries que realitzarà un equip d'uns 50-60 entrevistadors, estudiants de diverses facultats dels municipis d'estudi, i que han estat capacitats prèviament per l'equip coordinador. 

A Caruarú, col·laboren com a entrevistadors estudiants de la Facultad Asces (Associação Caruaruense de Ensino Superior) d'Educació Física, Biomedicina i Farmàcia, així com personal de l'Ajuntament. La supervisió està sent dirigida per sis llicenciats, incloent a Irene García, membre de l'equip investigador del Servei d’Estudis del CSC/UPE, IMIP, CPqAM (Brasil). 

Per al desenvolupament del treball de camp, l'equip ha rebut el suport de la Secretaria de Salut del Municipi de Caruarú i de la Facultat ASCES (Associação Caruaruense de Ensino Superior).

En una etapa posterior, s'analitzaran les dades de Brasil i s'espera tenir resultats preliminars cap a final d'any. Es compararan amb els obtinguts en l'enquesta realitzada en paral·lel a Colòmbia, aplicant la mateixa metodologia. Finalment, es contrastaran les dades sobre equitat i continuïtat assistencial en tots dos països, per establir recomanacions de millora.

La enquesta es va iniciar a final d'abril i va ser coordinada per les Dres. M.Luisa Vázquez i Ingrid Vargas del CSC, equip que lidera el projecte, i Rejane Ferreira i Irene García de la Universidade de Pernambuco (UPE)/ Instituto de Medicina Integral Prof. Fernando Figueira (IMIP)/Centro de Pesquisas Aggeu Magalhães (CPqAM), equip coordinador del projecte a Brasil.

Eines personals